Leren bijles geven: 5 cruciale aspecten
Als je begint met bijles geven of als je ervaren bijlesleerkracht je lessen wilt verbeteren, is een goede aanpak essentieel. Hier bespreek ik vijf cruciale aspecten van effectief bijles geven, met praktische tips en voorbeelden om je op weg te helpen.
1. Voorbereiding: Failing to prepare is preparing to fail
Een goede voorbereiding is de sleutel tot succesvolle bijlessen. Neem de tijd om de leerstof van je student door te nemen en zorg dat je vertrouwd bent met de terminologie die wordt gebruikt. Maak een ruw lessenplan om structuur en focus te behouden. Anticipeer op mogelijke vragen en knelpunten, zodat je je uitleg kunt aanpassen aan de behoeften van je student.
Tip: Vraag je student om foto’s van de cursus en nota’s vooraf door te sturen. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals een whiteboard, presentatie, animaties, etc. Oefen eventueel moeilijke uitleg op voorhand.
2. Individuele aanpak: De sleutel tot succes
Elke student is uniek en heeft een andere manier van leren. Pas je les aan op de specifieke behoeften van je student. Neem de tijd om te observeren hoe je student het beste leert en stem je lessen daarop af.
Tip: Bepaal niet op voorhand exact welke oefeningen je wilt maken, maar identificeer de verschillende soorten oefeningen op voorhand. Zo kan je makkelijk het moeilijkheidsniveau aanpassen aan het begrip van de student op dat moment.
3. Wees eerlijk en transparant: ook jij maakt wel eens een fout
Als je een vraag niet direct kunt beantwoorden, wees dan eerlijk en beloof de uitleg later te geven. Zorg voor open communicatie en transparantie tijdens je lessen.
Voorbeeld: Stel dat je een vraag krijgt waar je het antwoord niet direct op weet, erken dan dat je het niet weet en leg uit dat je het later zal opzoeken en doorsturen via bijvoorbeeld een spraakbericht.
4. Feedback en huiswerk: Onmisbaar voor vooruitgang
Feedback is van groot belang omdat ouders zo op de hoogte blijven van de vooruitgang van de student en weten waarvoor ze betalen. Huiswerkjes vormen een goede controlemechanisme om te checken of de student de materie zelfstandig beheerst, wat nodig is voor een goed resultaat op een toets of examen.
Tip: Na elke bijles, stuur je nota’s die je tijdens de les hebt gemaakt door samen met een huiswerkje. Schrijf een korte samenvatting van wat behandeld is en benoem de sterke en minder sterke punten van de student naar de ouders toe.
5. Opvolging: Blijf relevant voor de student
Blijf betrokken bij je student en toon interesse in zijn/haar leerproces. Beschikbaar zijn voor vragen en feedback geven buiten de reguliere lessen draagt bij aan een positieve leerervaring.
Tip: Stuur na afloop van een toets een berichtje om te vragen hoe het ging en of er nog vragen zijn. Dit laat zien dat je betrokken bent en klaar staat om te helpen. Zelf al heeft de student niet direct hulp meer nodig, check toch om de paar weken hoe het gaat met hem of haar.
Conclusie
Bijles geven is meer dan alleen maar een uurtje les geven wanneer het uitkomt. Het draait om je voorbereiding, het aanpassen van je les aan je student, het erkennen van je eigen fouten, het geven van feedback en huiswerk, en betrokkenheid tonen bij de student. Als je bijles wilt geven om anderen te helpen, zal dit vanzelfsprekend zijn, maar zelfs als je het puur voor de inkomsten doet, is deze benadering beter omdat je zo minder tijd hoeft te besteden aan het binnenhalen van nieuwe studenten en kunt werken aan je reputatie (meestal komen reviews en aanbevelingen van terugkerende klanten, niet van eenmalige klanten).