Boeiende bijles geven, hoe doe je dat?
Een leerling gemotiveerd houden tijdens je bijles is cruciaal. In deze blog, lijst ik een aantal strategieën, tips en voorbeelden op die ik doorheen de jaren heb gebruikt om mijn studenten geëngageerd te houden en hun leerervaring te verbeteren.
Ontdek de interesses van je leerling
Moedig leerlingen aan om hun interesses te delen zodat je de lessen kan personaliseren. Door hun passies in de lessen te verwerken, toon je niet alleen interesse in hen als individu, maar maak je de lessen ook meteen aangenamer.
Voorbeeld: Als een student fan is van F1, kan je kinematica oefenen met voorbeeldoefeningen over racewagens.
Begin met een opwarming
Start elke les met een boeiende activiteit om meteen de aandacht van de leerling te trekken. Dit kan een korte herhalingsquiz zijn of een spelletje dat gelinkt is aan de leerstof.
Voorbeeld: Begin met enkele rondes galgje om woordenschat of wetenschappelijke termen van de vorige les te herhalen.
Vermijd het gevoel dat de leerling in de klas zit
Breek complexe onderwerpen op in haalbare stukken om te voorkomen dat de leerling overweldigd raakt. Beperk de theoretische uitleg per stuk tot 10 minuten. Gebruik oefeningen of grafische demonstraties tussen de theoretische uitleg door.
Tip: Handig tools zijn GeogeBra, PHET, Quizlet, etc. Ook Youtube kan een goudmijn zijn.
Bereid je les voor
Vandaag de dag zijn er zo veel fantastische tools te vinden. Om hier optimaal gebruik van te maken, maak je best op voorhand voor jezelf een overzicht van hoe je je les wilt plannen. Maak of zoek vervolgens PowerPoint of Prezi-presentaties & interactieve oefeningen.
Voorbeeld: Maak een slideshow met grappige memes voor grammatica-lessen.
Introduceer een fun factor
Integreer spelletjes en quizzen in de lessen om een fun factor toe te voegen en tegelijkertijd de leerdoelen te versterken. Spelletjes zijn het meest effectief wanneer ze aan het begin van een les worden geïntroduceerd om de aandacht te trekken of aan het einde om op een leuke en positieve noot af te sluiten.
Voorbeeld: Speel een snel spelletje zeeslag voor het leren van coördinaten of speel een spel met helden waarbij de krachten van de helden worden uitgedrukt in breuken om het rekenen met breuken in te oefenen.
Wissel van rol
Laat je leerling jou eens iets uitleggen. Dit versterkt hun begrip en helpt jou om hun kennislacunes te identificeren.
Tip: Begeleid de leerlingen tijdens hun uitleg op een zachte manier door hen kritische vragen te stellen, zodat je simuleert hoe het is om leerling te zijn.
Conclusie
Bijlessen zijn juist zo krachtig doordat het de student uit de standaard lesomgeving neemt. Door lessen te personaliseren en interactieve elementen toe te voegen, verrijk je de bijleservaring aanzienlijk. Door leren boeiend en leuk te maken, zal je leerling meer onthouden en het helemaal niet erg vinden om nog eens een les met je te volgen.