De impact van Corona op het onderwijs
In januari zijn we geïnterviewd voor een artikel in De Tijd, waarin de stijgende vraag naar bijles sinds de uitbraak van de pandemie werd besproken. Veel leerlingen en studenten ervaren namelijk aanzienlijke leerachterstanden als gevolg van de impact van Covid-19.
Beperkte motivatie en structuur tijdens lockdown
Het artikel, getiteld "Het is alle hens aan dek om de punten op te halen" (De Tijd, zaterdag 23 januari 2021), richt zich op een cruciaal probleem: leerlingen worden geconfronteerd met grote hoeveelheden ongestructureerde leerstof waar ze niet meer aan gewend zijn. Als bijlesorganisatie is het onze verantwoordelijkheid om leerlingen op maat ondersteuning te bieden, niet alleen om de leerachterstanden weg te werken, maar ook om hun motivatie voor studeren te herstellen.
Geen ervaring met online lesgeven
Niet alle scholen zijn in staat geweest om effectief afstandsonderwijs te organiseren. Voor leerkrachten in het dagelijkse onderwijs is het bijzonder uitdagend om nieuwe leerstof op afstand aan te bieden aan groepen leerlingen. De interactie is minimaal in digitale lessen in een grote groep, waardoor jongeren vaak afgeleid raken. Verder ontbreken de meeste leerkrachten in het dagelijks onderwijs de kennis en ervaring met digitaal lesgeven. Bij begeleiding in kleine groepjes met een lesgever met digitiale ervaring kan online les een krachtige oplossing zijn.
Gevolg: leerachterstand door corona
Het is geen verrassing dat de Covid-19-pandemie een aanzienlijke impact heeft gehad op de examenresultaten. Vorig jaar bleven scholen tussen maart en mei gesloten, waardoor veel leerlingen grote leerachterstanden opliepen. Met name leerlingen in de tweede en derde graad, die afwisselend thuisonderwijs en contactonderwijs volgen, ervaren bij Eduvik aanzienlijke achterstanden. Soms kunnen enkele bijlessen om de gemiste stof op te halen wonderen doen. Als je denkt dat jouw student een leerachterstand heeft opgelopen door corona, aarzel dan niet om gratis ons advies te vragen.
De Covid-19-pandemie heeft het onderwijslandschap ingrijpend veranderd, waardoor zowel leerlingen als lesgevers nieuwe obstakels hebben moeten overwinnen. Flexibiliteit, innovatie en samenwerking zijn cruciaal gebleken om leerachterstanden aan te pakken en motivatie te herstellen.
Je kunt het volledige artikel in De Tijd lezen via deze link: Lees artikel
Foto van het originele artikel van De Tijd.